Середземноморська дієта — чому її варто дотримуватись
Середземноморська дієта багата фруктами, овочами, цільнозерновими продуктами та корисними для серця жирами. Вона допомагає у боротьбі із зайвою вагою, сприяє зменшенню навантаження на суглоби і є дуже корисною при ревматичних хворобах (особливо при остеоартриті та подагрі).
Середземноморська дієта – це не просто алгоритм харчування, а спосіб життя, який дозволить отримати величезну користь для нашого благополуччя та психічного здоров’я.
Вона включає:
- помірні фізичні навантаження;
- перебування на свіжому повітрі;
- неспішне вживання здорової їжі в колі близьких людей;
- уповільнення темпів життя і насолоду життям.
Загалом, це усвідомлений підхід до свого фізичного і ментального здоров’я, що дозволяє довше залишатися стрункими, здоровими та молодими.
Дієта добре себе показала як профілактика і частина лікування серцево-судинних хвороб, ожиріння, хвороби Альцгеймера, цукрового діабету 2 типу, хвороб органів травлення, онкологічних недугів та хвороби Паркінсона.
Доведений її позитивний вплив на перебіг системних аутоімунних хвороб (у т.ч. системного червоного вовчаку) і запальних артритів. В останні роки показано, що дієта з високим вмістом поліненасичених жирних кислот, поліфенолів, харчових волокон та пробіотиків дійсно знижує системне запалення та підвищує результати лікування ревматоїдного артриту.
Харчуватися у рамках дієти потрібно до 4-5 разів на день (три основних трапези й два перекуси).
Дуже важливо дотримуватися балансу білків, жирів і вуглеводів:
- 10% білки.
- 30% жири (переважно за рахунок оливкової олії).
- 60% вуглеводи (овочі, фрукти, цільнозерновий хліб, злаки).
Більше цікавої інформації про дієту:
Якщо вам потрібна телеконсультація ревматолога, будь ласка, звертайтесь до Клініки сучасної ревматології.
Бережіть себе та уважно слідкуйте за власним здоров’ям!