Київ
вул. Дніпровська набережна, 25Як проїхати?

Графік роботи:Пн.–пт. з 9 до 16 / Сб. за попереднім записом / Нд. - вих.

У минулому дописі ми поговорили про негативний вплив алкоголю.

Але, на кожен мінус знайдеться свій плюс, тож сьогодні, пропоную дізнатися більше про те, яка кількість хмільних напоїв є відносно дозволеною для нашого організму.

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, не існує абсолютно безпечних доз алкоголю. Є лише помірна кількість, яка легше переноситься організмом. Вона еквівалентна щоденному вживанню етилового спирту (96 %): 20 мл – для чоловіків і 10 мл - для жінок.

Якщо говорити про напої, то це рівнозначно:

  • 150 мл вина (12% спирту);
  • 40 мл міцного алкоголю (40%);
  • 340 мл пива (5%).

Такі дози є умовно безпечними, оскільки чутливість до алкоголю у кожної людини різна. На неї впливає загальний стан здоров’я, вік, вага, генетика, наявність вживання ліків та багато інших факторів.

Якщо говорити, про наявність корисного впливу алкоголю, то існують дослідження що проводились стосовно червоного вина. Воно багате на поліфеноли (речовини, які мають антиоксидантні властивості) і в дозі не більше 150 мл (щоденно) напій приносить користь серцево-судинній та нервовій системі.

Тепер, давайте більше дізнаємось про п’янкий стан та вплив алкоголю на психіку.

Доведено, що спиртні напої діють на 2 групи медіаторів мозку, що призводить до:

  • активізації рецепторів гамма-аміномасляної кислоти. Ефект: збудження клітин знижується і людина заспокоюється;
  • посилення синтезу власних опіатів: ендорфінів та дофаміну. Ефект: активізація центрів задоволення, покращення настою та поява ейфорії.

Але, варто пам’ятати, що штучне стимулювання приводить до того, що організм виробляє менше власних опіатів та гамма-аминомасляної кислоти. Без цих речовин людина страждає на поганий настрій та апатію. Цей стан проходить після вживання алкоголю, і, з часом, будуть потрібні все більші й більші дози. Саме так розвивається алкоголізм.

Тож, розібравшись із впливом на психіку, наступним торкнімося впливу алкоголю на суглоби та опорно-руховий апарат.

Ви, певно, вже знаєте про негативний вплив хмільних напоїв на перебіг подагричного артриту. Хвороба загострюється через те, що:

  • алкоголь уповільнює виведення сечової кислоти нирками;
  • знижує активність ферменту, який переробляє пурини в печінці до безпечних сполук;
  • метаболізм алкоголю призводить до стимуляції вироблення молочної кислоти, яка знижує розчинність сечової кислоти та викликає її кристалізацію.

Також, всі пацієнти з ревматичними хворобами отримують ті, чи інші препарати. Всі ліки проходять перероблення в печінці, а виводяться нирками. Їх токсичний вплив при вживанні алкоголю буде лише посилюватись.

Якщо ви все ж вирішили вжити алкоголь, то я наполегливо раджу дотримуватися наступних правил:

  • Робити це лише на «ситий» шлунок, не важливо під час їжі, або після неї.
  • Інтервал між вживанням препаратів з малим періодом напіввиведення (наприклад нестероїдні протизапальні препарати (ібупрофен, диклофенак)) і алкоголем повинен становити не менше 4-6 годин.
  • При вживанні цитостатичних препаратів (наприклад, метотрексату), інтервал перед споживанням хмільних напоїв повинен бути не менше ніж доба.
  • Намагайтеся не перевищувати рекомендовані, відносно безпечні дози.
  • Уникайте газованих алкогольних напоїв.
  • Пам’ятайте, що у кожної людини може бути непереносимість того, чи іншого виду алкогольного напою, тож уважно стежте за організмом.
  • Вживайте лише якісну продукцію від перевірених виробників.
  • Повністю відмовтеся від коктейлів з енергетиками.

І, пам’ятайте, якщо у вас є ревматологічне захворювання - обов’язково поговоріть про вживання алкоголю зі своїм ревматологом.

Турбуйтеся про власне здоров’я та не створюйте додаткового стресу для організму.

Якщо вам потрібна телеконсультація ревматолога, будь ласка, звертайтесь до Клініки сучасної ревматології.