Київ
вул. Дніпровська набережна, 25Як проїхати?

Графік роботи:Пн.–пт. з 9 до 16 / Сб. за попереднім записом / Нд. - вих.

На сьогодні чи не кожна людина знає про вітамін D. Але, незважаючи на безліч інформації в інтернеті, виникають питання щодо показів, протипоказів, режимів вживання та дозування цього вітаміну.

Тож, в цьому дописі будуть надані певні практичні рекомендації, які вам стануть у нагоді.

Поняття вітамін D об’єднує жиророзчинні вітаміни D2 і D3. Німецький біохімик Адольф Віндаус, який виділив вітамін D (кальциферол), спочатку отримав три його форми – D1, D2 і D3.

Пізніше з’ясувалося, що D1 був сумішшю кількох сполук, тож цього поняття більше не існує. А важливими для організму людини вважаються форми D2 (ергокальциферол) і D3 (холекальциферол).

Звідки пішла така назва «Вітамін D»?

Вчені не сильно переймались з цього приводу, адже вже були відкриті вітаміни А, В і С, і ось цей вітамін отримав наступну букву з англійського алфавіту – D.

Вітамін D традиційно називають вітаміном, але за біохімічними характеристиками він має властивості гормону і є попередником гормону кальцитріолу, який утворюється в нирках.

Під дією сонячного світла людина може самостійно синтезувати вітамін D3 із холестерину. Проте, його також можна отримати з продуктів харчування:

  • жирних сортів риби (оселедець, скумбрія, сардини, лосось);
  • вершкового масла;
  • яєць.

Відповідно до останніх досліджень, для вживання рекомендується саме вітамін D3, оскільки ця форма краще підвищує і підтримує його рівень в організмі.

Вітамін D2 не виробляється в тілі людини, його можна отримати виключно з їжі, переважно рослинного походження:

  • гриби;
  • дріжджі;
  • бобові;
  • зернові культури;
  • шпинат.

Виробництво цієї форми коштує набагато дешевше, тому вітамін D2 найчастіше використовують для збагачення харчових продуктів (молоко, пластівці, соки і тд.). Проте, його засвоюваність і ефективність нижча за вітамін D3.

На які функції впливає вітамін D в організмі?

  • Регулює та контролює здатність засвоювати кальцій та фосфор, які запезпечують міцність кісток.
  • Стимулуює підшлункову залозу та запускає процес вироблення інсуліну, що забезпечує профілактику розвитку цукрового діабету 1 і 2 типів, а при їх наявності полегшує перебіг і запобігає розвитку ускладень.
  • Знижує концентрацію реніну, ферменту, який виділяється нирками, що сприяє зниженню і/або нормалізації артеріального тиску.
  • Підвищує витривалість серцево-судинної системи.
  • Покращує настрій, позитивно впливає на певні ланки імунної системи.
  • Знижує ризики розвитку онкологічних захворювань.
  • Покращує перебіг респіраторних вірусних інфекцій.
  • Має безпосередній зв’язок з синдромом фіброміалгії, хронічним м’язево-скелетним болем та системним запаленням.

У наступних дописах ми з вами більше дізнаємося про:

  • фактори, що знижують рівень вітаміну D організмі;
  • чи потрібно визначення вітаміну D всім людям;
  • чи можливо передозування вітаміном D;
  • в який час доби та яку форму краще обрати для вживання вітаміну D;
  • оптимальну кратність прийому.

Якщо вам потрібна телеконсультація ревматолога, будь ласка, звертайтесь до Клініки сучасної ревматології.