Вітамін D – що варто знати пацієнту? (Частина 1)
На сьогодні чи не кожна людина знає про вітамін D. Але, незважаючи на безліч інформації в інтернеті, виникають питання щодо показів, протипоказів, режимів вживання та дозування цього вітаміну.
Тож, в цьому дописі будуть надані певні практичні рекомендації, які вам стануть у нагоді.
Поняття вітамін D об’єднує жиророзчинні вітаміни D2 і D3. Німецький біохімик Адольф Віндаус, який виділив вітамін D (кальциферол), спочатку отримав три його форми – D1, D2 і D3.
Пізніше з’ясувалося, що D1 був сумішшю кількох сполук, тож цього поняття більше не існує. А важливими для організму людини вважаються форми D2 (ергокальциферол) і D3 (холекальциферол).
Звідки пішла така назва «Вітамін D»?
Вчені не сильно переймались з цього приводу, адже вже були відкриті вітаміни А, В і С, і ось цей вітамін отримав наступну букву з англійського алфавіту – D.
Вітамін D традиційно називають вітаміном, але за біохімічними характеристиками він має властивості гормону і є попередником гормону кальцитріолу, який утворюється в нирках.
Під дією сонячного світла людина може самостійно синтезувати вітамін D3 із холестерину. Проте, його також можна отримати з продуктів харчування:
- жирних сортів риби (оселедець, скумбрія, сардини, лосось);
- вершкового масла;
- яєць.
Відповідно до останніх досліджень, для вживання рекомендується саме вітамін D3, оскільки ця форма краще підвищує і підтримує його рівень в організмі.
Вітамін D2 не виробляється в тілі людини, його можна отримати виключно з їжі, переважно рослинного походження:
- гриби;
- дріжджі;
- бобові;
- зернові культури;
- шпинат.
Виробництво цієї форми коштує набагато дешевше, тому вітамін D2 найчастіше використовують для збагачення харчових продуктів (молоко, пластівці, соки і тд.). Проте, його засвоюваність і ефективність нижча за вітамін D3.
На які функції впливає вітамін D в організмі?
- Регулює та контролює здатність засвоювати кальцій та фосфор, які запезпечують міцність кісток.
- Стимулуює підшлункову залозу та запускає процес вироблення інсуліну, що забезпечує профілактику розвитку цукрового діабету 1 і 2 типів, а при їх наявності полегшує перебіг і запобігає розвитку ускладень.
- Знижує концентрацію реніну, ферменту, який виділяється нирками, що сприяє зниженню і/або нормалізації артеріального тиску.
- Підвищує витривалість серцево-судинної системи.
- Покращує настрій, позитивно впливає на певні ланки імунної системи.
- Знижує ризики розвитку онкологічних захворювань.
- Покращує перебіг респіраторних вірусних інфекцій.
- Має безпосередній зв’язок з синдромом фіброміалгії, хронічним м’язево-скелетним болем та системним запаленням.
У наступних дописах ми з вами більше дізнаємося про:
- фактори, що знижують рівень вітаміну D організмі;
- чи потрібно визначення вітаміну D всім людям;
- чи можливо передозування вітаміном D;
- в який час доби та яку форму краще обрати для вживання вітаміну D;
- оптимальну кратність прийому.
Якщо вам потрібна телеконсультація ревматолога, будь ласка, звертайтесь до Клініки сучасної ревматології.